Sakramenti i blagoslovine

KRŠTENJE

Za krštenje djeteta potrebno je:

– FOTOKOPIJA IZVODA iz Matične knjige rođenih od djeteta (ukoliko nemate fotokopiju donijeti original pa ćemo kopirati u župnom uredu)

POTVRDU od kuma ili kume da može kumovati tj. da ima sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, prva pričest, sveta potvrda)  i ako je vjenčan/a, da je crkveno vjenčan/a;  osobe koje su razvedene i sklopile su novi civilni brak, ne mogu kumovati, kao ni osobe koje žive u vanbračnim zajednicama

– ako roditelji nemaju mjesto prebivališta  ma području naše župe, potrebno je iz župe u kojoj imaju mjesto prebivališta, donijeti PISMENU SUGLASNOST za krštenje djeteta izvan župe stanovanja

Fotokopiju izvoda iz Matične knjige rođenih, potvrdu od kuma ili kume, te pismenu suglasnost iz druge župe ako je ona potrebna donijeti najmanje TJEDAN DANA PRIJE KRŠTENJA.

– na krštenje donijeti KRSNU SVIJEĆU I BIJELU HALJINICU

Napomena: ako se uz civilno ime djetetu želi dodijeliti i krsno ime – kod dogovora o krštenju treba to naglasiti. Tu mogućnost ne preporučamo zbog eventualnih kasnijih problema oko imena, jer i krsno ime se upisuje u Maticu krštenih i uvijek se piše kod izdavanja svakog dokumenta. Najbolje je da se spominje samo ime koje dijete ima zapisano u rodnom listu i izvodu iz matične knjige jer je to jedino valjano za civilno – pravno područje i krsno ime može stvarati poteškoće.

VJENČANJE

„Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja …“ (Mt 19, 3–6)

Zaručnici koji se namjeravaju vjenčati u našoj župi neka se jave u župni ured barem 3 mjeseca prije vjenčanja.

Oni koji nisu primili sakramente Prve svete pričesti i sv. Potvrde, ili nisu kršteni, neka se jave svojem župnom uredu ranije da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente.

Zaručnici koji nisu sklopili civilni brak dužni su poći državnom matičaru za ono mjesto gdje se nalazi crkva u kojoj se žele vjenčati. U našoj župi to je Matični ured u Sesvetama.

Matičaru je potrebno donijeti: Osobne iskaznice ili putovnice.

Kod matičara se dobiva Potvrda u 2 primjerka koja se donosi u župni ured. Potvrda ne smije biti starija od 3 mjeseca.

Dokumenti potrebni za crkveno vjenčanje

 •   KRSNI SLOBODNI LIST – za oba zaručnika (izvaditi u župi krštenja, Krsni slobodni list vrijedi do 6 mjeseci)
 •   POTVRDA o obavljenom ZARUČNIČKOM TEČAJU (prijava na tečaj)
 •   POTVRDU za sklapanje braka iz MATIČNOG UREDA

Na temelju ovih dokumenata potrebno je napraviti ZAPIS u župi zaručnika ili zaručnice uz osobnu prisutnost OBA ZARUČNIKA, a najmanje 30 dana prije vjenčanja.

Zaručnici koji nisu iz naše župe (koji fizički ne žive u našoj župi) ili žive izvan Hrvatske, neka se najmanje 3 mjeseca ranije jave u vezi svih ovih dokumenata i posebnog postupka vjenčanja. Ovi zaručnici u našu župu donose samo OTPUSNICU za vjenčanje iz župe gdje su obavili Postupak (ili Zapis) i POTVRDE od matičara.

Napomena: Na vjenčanju nema kumova nego samo SVJEDOKA. Za svjedoka na vjenčanju Crkva jedino traži da bude punoljetan (18 godina). Tako kršćanskoj ženidbi može svjedočiti svaka punoljetna osoba: nekršten, rastavljen, ateist, druge vjere…

MLADENKA i DJEVOJKE uzvanice te svi svatovi neka paze da budu pristojno odjeveni za crkvu!

ZABRANJENO: bacanje i ispucavanje konfeta, bacanje cvijeća po crkvi i na dvorištu crkve, paljenje baklji i vatrometa i sve drugo čime bi se stvarao nered te uništavao inventar crkve ili okoliša.

Sve informacije u vezi vjenčanja: kićenje crkve, sviranje i ostalo možete dobiti u župnom uredu.

SPROVOD

Ispraćaj pokojnika – slavlje sprovoda najprije mora biti dogovoren u Pogrebnom poduzeću koje određuje datum i vrijeme sprovoda.

Obitelj pokojnika se nakon dobivanja tih informacija treba javiti u župni ured na čijem području su pokojnik ili pokojnica stanovali do trenutka smrti.

Izuzetak su domovi za stare i nemoćne: bez obzira na vrijeme provedeno u domu, pokojnika pokapa župnik iz njegove župe prebivališta.

Podaci o pokojniku koje je potrebno prijaviti u župni ured radi upisa u Maticu umrlih:

 • Ime i prezime te OIB
 • Datum i mjesto smrti
 • Datum i mjesto rođenja
 • Adresa stanovanja
 • Ime supruga ili supruge, te roditelja (djevojačko prezime majke)
 • Uzrok smrti
 • Jeli primio bolesničko pomazanje ili se nedavno ispovjedio?
 • Datum i vrijeme sprovoda

Za sprovodnu sv. misu i sve ostale informacije obratiti se župnom uredu.