Razmatranje: XXXIV. nedjelja kroz godinu – Krist Kralj

ŠTO JE TO Lectio divina?

KAKO RAZMATRATI ovom metodom?

Pročitajte evanđelje: Lk 23, 35-43

Komentar na evanđeoski odlomak:

Koliko je samo drugačiji ovaj Kralj od ostalih zemaljskih kraljeva, koliko se samo njegovo Kraljevstvo razlikuje od drugih zemaljskih kraljevstava. Vjerojatno zbog toga njegovi suvremenici: starješine narodne, farizeji, vojnici, i nisu razumjeli ovakvoga Kralja i njegovo Kraljevstvo.

Ponizni, strpljivi i Kralj koji je ljubio do „ludosti“ polaganja svoga života nikada u povijesti, pa ni i u naše vrijeme sada, nije bio popularan. Zemaljski su vladari više nemilosrdni, oholi, sebični, gladni vlasti, novca. Naš Kralj kojega danas častimo, kojemu se klanjamo drugačiji je od vladara ovoga svijeta.

Ali znamo da je ovaj naš Kralj jedini, pravi, pobjednički Kralj. Kralj koji je pobijedio najvećeg čovjekova neprijatelja: sotonu i smrt. Zbog toga naša domovina nije ovdje na zemlji nego na nebesima, zbog toga ćemo i mi od svojih suvremenika biti neshvaćeni, prezreni, progonjeni… Sluga nije veći od svoga Gospodara.

Možda bi neki htjeli vidjeti Isusa kao kralja koji već ovdje na zemlji vlada i upravlja čvrstom rukom narodima i uništava sve pokvarene. Doći će trenutak kada će se i to dogoditi. Ali taj trenutak je poznat samo Bogu i zbit će to na kraju svijeta.

Tada će se prignuti pred Kristom svi zemaljski kraljevi i svi će mu se narodi pokloniti, a grješnici će propasti u tamu. No, ovaj Kralj želi da svi dođu u njegovo Kraljevstvo, da mu se sva njegova stvorenja obrate i da ga priznaju za Kralja i jedinoga Spasitelja.

Zbog toga nam daje još vremena da mu se obratimo te i drugima pomognemo prihvatiti Isusa kao Kralja i Spasitelja. Širimo njegovo Kraljevstvo u svojim srcima i u srcima onih koji ga još nisu upoznali.

***

(Izvor: Živa riječ 2016. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2015.)


NARUČITE KNJIGU
sa svakodnevnim razmatranjima!!!