Razmatranje: III. nedjelja došašća

ŠTO JE TO Lectio divina?

KAKO RAZMATRATI ovom metodom?

Pročitajte evanđelje: Mt 11, 2-11


Komentar na evanđeoski odlomak:

U središtu Došašća su čovjek i Bog. Čovjek očekuje dolazak Boga, a Bog traži načina kako se približiti čovjeku.
Prorok Izaija obećava: sljepačke će oči progledati, uši će se gluhih otvoriti; pratit će ih radost i veselje, pobjeći će bol i jauci (usp. Iz 35, 5-10).

Ova obećanja se ispunjavaju. U Isusu, Mesiji, vjerni Bog dolazi k nama kako bi nam pomogao, hranio nas, oslobodio, vratio vid, podigao ponižene, potvrdio ljubav pravednima….(usp. Ps 146, 7-10).

„Isus stoji između čovjekova očekivanja i vječne spremnosti Boga koji u punini odgovara na ova očekivanja“, kaže sv. Ivan Pavao II. Ivan Krstitelj prije svoje smrti ne pita Isusa je li on Mesija zato što bi sumnjao nego zato da još jedanput ukaže na njega. Isus izražava svoju zahvalu za Ivanove riječi i djelovanje kao Božjega „glasnika/proroka“ i dodaje: I blago onom tko se ne sablazni zbog mene.

Ovo isto ponavlja i nama danas. Riječi najveći među ljudima i najmanji u kraljevstvu nebeskom izražavaju kontrast između svijeta Staroga i Novoga Saveza s Bogom. Ovaj najmanji jest čovjek koji je bijedan i u potrebi, ali
s povjerenjem gleda u Krista, vjeruje u spasenje u Isusu i njemu se predaje.

Gospodine Isuse, umnoži našu vjeru, pomozi nam da si damo pomoći, prepoznati dobro koje smo dobili od tebe te da slavimo tebe u svemu.

***

(Izvor: Živa riječ 2016. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2015.)


NARUČITE KNJIGU
sa svakodnevnim razmatranjima!!!