Razmatranje: DRUGA NEDJ. KROZ GODINU

ŠTO JE TO Lectio divina?

KAKO RAZMATRATI ovom metodom?

Pročitajte evanđelje: Iv 1,29-34

Komentar na evanđeoski odlomak:

Svjedočiti Krista!
Danas promatramo Ivana Krstitelja koji je prvi put susreo Isusa za vrijeme Marijina pohoda Elizabeti. Bio je to susret ne samo dviju Majki u blagoslovljenom stanju nego i njihovih Sinova koje su nosile pod svojim srcem.
Što je najvažnije u ovom drugom susretu Ivana s Isusom?

Nadahnuti Ivan u svojoj duhovnoj osjetljivosti priznaje i prepoznaje u Isusu Mesiju za kojega se ne boji reći da je: Jaganjac Božji koji odnosi grijeh svijeta. Iste te riječi slušamo na svakoj svetoj Misi kad svećenik podiže i pokazuje bijelu Hostiju upućujući na Kristovu prisutnost.

Možda smo se već toliko navikli na te riječi da više ni ne primjećujemo prisutnoga Krista i Krista koji dolazi kao Jaganjac Božji koji jest, koji bijaše i koji će doći da odnese naše grijehe?

Kako izgleda tvoj susret s Isusom kada slušaš ove uzvišene riječi koje svećenik izgovara, kada gledaš očima vjere na onaj bijeli euharistijski Kruh u kojemu je živi Bog i Čovjek?

Što možeš reći o svoj duhovnoj osjetljivosti na Isusovu prisutnost?

Vidiš li ga, primjećuješ li ga u svojim svakodnevnim prilikama i obvezama?

Ivan je susreo Isusa i posvjedočio za njega. Što možeš reći o svome svjedočanstvu za Krista pred drugima?

Zamoli Isusa za onu Ivanovu hrabrost i osjetljivost srca kako bi i ti mogao svjedočiti za Isusa podnoseći sve posljedice i poteškoće povezane s time i da na taj način možeš pomoći drugima da – zahvaljujući tebi – još bolje
upoznaju Isusa, zavole ga i nasljeduju.

***

(Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2016.)


NARUČITE KNJIGU
sa svakodnevnim razmatranjima!!!