19.03.2020. – ODREDBE BISKUPA HBK, MOLITVA I ŽUPNE SMJERNICE O COVID-19

ODREDBE BISKUPA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE U VEZI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA BOLESTI COVID-19

            Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;   c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije.

Zagreb, 19. ožujka 2020.

 

MOLITVA ZA ZDRAVLJE U VRIJEME EPIDEMIJE

 

Vječni Bože, Oče milosti i utjehe

Tvoj nam je Sin Isus Krist, svojih križem pokazao vrijednost patnje!

Pomozi našoj braći i sestrama, koji su u kušnjama i nose križ

bolesti novoga virusa!

Učini da im se poboljša zdravlje

a njihovim bližnjima udijeli hrabrost i nadu u ozdravljenje.

Svim zdravstvenim djelatnicima, daj snage i zdravlja da ustrajni budu

u ljubavi prema bolesnicima.

Istraživačima pak daj da što prije otkriju lijek,

a nama i cijelome svijetu udijeli svoj blagoslov!

Spasi nas i oslobodi svih bolesti,

da Ti sa Tvojom  Crkvom možemo zahvaljivati!

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen.

 

Sveta Marijo, zdravlje bolesnih, moli za nas!

Sveti Roko, zaštitniče protiv zaraznih bolesti, moli za nas!

Sveti Ivane Kapistrane, liječniče duše i tijela, moli za nas!

Sveti Antune Padovanski, naš župni zaštitniče, moli za nas!

Svi sveti i svetice Božje, molite za nas!

 

ŽUPNE SMJERNICE:

Zbog pandemije Koronavirusa (COVID-19),  a prema uputi Hrvatske biskupske konferencije – ODGAĐAJU SE DO DALJNJEG:

 1. MISE S NARODOM: Sv. Mise iz naše župe i svetišta moći ćete pratiti iz svog doma putem Facebooka svaki radni dan u 18.30 sati, a nedjeljom u 9.00 i 18.30 sati, na ove zakazane i dogovorene nakane. Na dane kada su kolektivne mise – utorkom i petkom – koji želite možete nazvati telefonom i reći svoje nakane koje ćemo toga dana i odslužiti. Dar za sv. Misu darovati ćete kad se ova situacija završi i kad dođete u crkvu. Pratite nas putem facebooka i župne web stranice: www.zupa-antunpad.hr

 

 1. ŽUPNE AKTIVNOSTI: križni putevi, klanjanje petkom, druga pastoralna događanja ( probe zborova, župna kateheza, susreti ministranata, susreti župnih zajednica i drugo).

 

 1. ISPOVIJEDI: odgađaju se sve pojedinačne ispovijedi – osim bolesnika koji su u smrtnoj opasnosti.

 

ŽUPNI URED: za vrijeme ovih mjera neće uredovati za stranke – za sve dogovore obratite se na: tel. 01/2004 503; mob. 098 283 284 ili na župni mail: zupa.sesvetskasela@gmail.com

 

Dragi župljani, pozivam Vas da budemo zajedno u molitvi u ovoj teškoj situaciji za sve nas.

Neka Vas blagoslovi sv. Antun Padovanski, naš župni nebeski zaštitinik i nekaVas čuva dobri Bog!