15.03.2020. – ŽUPNE OBAVIJESTI I UPUTE O KORONAVIRUSU

Draga braćo i sestre,

zbog vrlo složene situacije u svijetu kao i kod nas u Hrvatskoj izazvane pandemijom korona virusom (COVID-19), smatram svojom dužnošću pozvati vas na veći oprez i odgovornost u kontaktima s drugim osobama, kako bismo zaštitili i sebe i druge.

Ne želim ovime širiti paniku, ali niti omalovažavati nastalu situaciju, pa Vas stoga molim da se pridržavate uputa koje je donijela naša Nadbiskupija:

 1. Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:
  a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;
  b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
  c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;
  d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.

  2.Neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

  3. Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ne koristi uobičajena gesta rukovanja.

  4. Primanje svete pričesti u redovitosti prilika poznaje dva oblika: na jezik ili na ruke. Primanje svete pričesti neka do daljnjega bude samo na ruku. To znači da se ni u našoj crkvi do daljnjega neće dijeliti sveta pričest na usta.

 

Znamo da svima teško padaju ovakve odredbe, kako vjernicima tako i njihovim pastirima. No, kako nas poučavaju odgovorne i stručne osobe trebamo se kao vjernici po savjesti držati uputa, odgovorno se ponašati  i tako pomoći da se ova bolest što prije suzbije pa da se možemo vratiti svojem uobičajenom životu. U svako vrijeme, a osobito u ovo korizmeno vrijeme ne zaboravimo svakodnevno moliti, postiti i prikazivati žrtve na tu nakanu. Sigurno je da nas Bog može i hoće provesti i kroz ovu kušnju i dovesti do mira i sigurnosti.

Za sada, dragi vjernici, u našoj župi neće biti  promjena što se tiče rasporeda svetih Misa. I dalje ćemo se okupljati na pobožnost sv. krunice prije misa, na pobožnost križnog puta i na mise Antunovskih utoraka. No, ako državne i crkvene službe donesu neke nove odredbe i njih ćemo se  pridržavati zbog dobra svih nas. Čuvajmo sebe i druge, a onda će i Bog nas čuvati.

Ne treba se bojati niti paničariti ali pozvani smo da se odgovorno ponašamo!