Događanja

BOŽIĆNO PISMO 2023. I RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2023./2024.

U subotu 4.11. biti će susret djece ( od 3 do 10 godina ) tu kod nas u župi, koji organizira
duhovna obitelj Omnia Deo. Program je: u 10i15 sati okupljanje ispred pastoralnog centra.
U 10i30 sati započinje program u pastoralnom centru. U 11 sati biti će sveta Misa tu u crkvi.
U 12 sati biti će radionice za djecu u pastoralnom centru, a u 13 sati će biti okrepa i
druženje. Broj prijava je ograničen, a prijaviti se možete do četvrtka, preko linka koji se
nalazi ispod:
https://forms.gle/VW3ds5ToaiQoweJG8

13. UTORAKA SV. ANTUNU

Naši mladi na Susretu hrvaske katoličke mladeži u Bjelovaru

U subotu, 17. rujna 2022. godine, bili smo na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru. Iako je bilo kišovito nismo se dali smesti. Ujutro smo došli u župu Miholec, pokraj Križevaca, koja je bila naša župa domaćin. Tamo su nas župnik i mladi vrlo lijepo dočekali. Uz tjelesnu okrepu, imali smo molitveni program u kojem se svaka župa predstavila te opisala kako izgleda pastoralni i duhovni život u župi. Naši mladi su izradili plakat sa slikom sv. Antuna Padovanskog i njegovim citatom: „Ako propovijedaš Isusa, on omekšava otvrdnula srca; ako ga zazoveš, gorke ti napasti postaju slatke; ako o njemu razmišljaš, on ti srce prosvjetljuje; ako o njemu čitaš, on ti zasićuje um.“

Nakon zajedničkog programa u župi slijedio je program u centru Bjelovara. Mogli smo se malo podružiti, zapjevati i zaplesati, te vidjeti koji sve redovnici i redovnice postoje – jer su izložili svoje štandove i zainteresiranima govorili kako žive i čime se bave.

Procesijom smo išli gradom sve do stadiona gdje je slijedio molitveni program. Svečano euharistijsko slavlje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Na početku propovijedi mons. Huzjak osvrnuo se na naviješteno evanđelje. Rekao je da je narod doživljavao Isusa kao onoga koji dotiče srca. „Osim riječima, Isus je govorio i znakovima. Jedan od tih znakova bio je i čudesni ribolov kojim je Isus pokazao što je sve moguće onima koji vjeruju“, poručio je biskup. „Dragi mladi prijatelji, i mi smo danas okupljeni, guramo se oko Isusa, stisnuti pod ovom kišom. Oko Isusa, svoga učitelja da bismo slušali njegovu riječ“, kazao je biskup Huzjak. A sa riječima: „Ne bojte se, gore srca!“ – zaključio je svoju propovijed.

Kiša nas je škropila tijekom cijele sv. Mise. Iako je bilo malo i prohladno, ostali smo do kraja programa. Nakon sv. Mise slijedio je molitveni koncert grupe Božja pobjeda. Na lijep način su vodili taj dio programa te pjesmama uveli u prelijepo klanjanje na otvorenom, a nakon klanjanja obradovali naša srca i drugim pjesmama.

Na kraju svega mogu reći: Iako je bilo malo naporno, isplatilo se. U tim trenucima naša su srca bila kod Gospodina!

p. Davor Lukačević, cpps

ANTUNOVO 2022.

Posljednju večeru, suđenje, Isusov križni put i mučeničku smrt na križu, uprizorili su glumci amateri iz zaprešićke Udruge “Stepinčeva oaza mira”, a priliku za sudjelovanje u još jednom uprizorenju imate već u Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, u 16 sati gdje će ove biblijske prizore ponovno izvesti u prostoru perivoja Novih dvora u Zaprešiću.

ANTUNOVO 2022.

Antunovo 2021.

ŽUPNE SMJERNICE:
Zbog pandemije Koronavirusa (COVID-19)

Nove župne smjernice propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Mise su u nedjelju u 7.00; 9.00; 11.00 i 18.30 sati uz održavanja mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Za one koji ostanu ispred crkve ili žele pratiti misno slavlje vani biti će ozvučenje na cijelom prostoru našeg dvorišta (kao za Antunovo).

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima

Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Fizičko distanciranje – 2 m udaljenosti u klupama i u prostoru

Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.

Označivanje sjedećih mjesta

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 2 metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta na način da se ostalim sudionicima omogući praćenje liturgijskog slavlja ili obreda izvan crkve.

Po mogućnosti na otvorenom prostoru

Preporučuje se, ako u nekoj zajednici postoji mogućnost, organiziranje cijelog liturgijskog slavlja, molitve ili obreda na otvorenom ili dijelom na otvorenom te da se liturgijsko slavlje ili molitva odnosno obred prenosi zvučnicima ispred ulaza i oko crkve ili drugog molitvenog prostora tako da ga dio vjernika može pratiti izvan crkve odnosno molitvenog prostora. U prostoru izvan crkve ili drugog molitvenog prostora preporučuje se također označiti sjedeća i stojeća mjesta poštujući razmak od po mogućnosti 2 metra.

Redoslijed ulaska i izlaska

Predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među sudionicima treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom. Preporučuje se da se izlazak sudionika organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlazi sudionik najbliže vratima. Sudionike treba podsjetiti da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru

Kretanje vjernika treba pokušati organizirati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Vjernike je također neophodno poticati na izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina poput rukohvata, klupa i sl.

Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.

Pojačana osobna higijena

Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama.

Higijena ruku

Pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u crkvu ili drugi molitveni prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu, treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70% alkohola radi dezinfekcije ruku.

Dezinficijens

Sredstvo za dezinfekciju potrebno je u količini od 1 do 2 ml nanijeti na suhe i čiste dlanove (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).

Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.

Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti odgovornoj osobi u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju kako bi se osigurao novi.

Kašljanje/kihanje

Kod kašljanja i kihanja prekrivaju se usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Maske za lice

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.

Osjetljive skupine vjernika

Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede osobito na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih, a posebno ako se ista mogu pratiti putem medija. Također se preporučuje da se suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti molitve ili obrede, osobe koje dijele kućanstvo s osobama starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.

Osobe s povišenom temperaturom

Sudionici ne ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

Nema kateheze

Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.

Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski

Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Bez fizičkih kontakata Bliske fizičke kontakte (rukovanje i ljubljenje) prilikom čestitanja je neophodno izbjegavati.

VODIČ KROZ ANTUNOVO 2020.ŽUPA SVETIŠTE SV. ANTUNA PADOVANSKOG SESVETSKA SELA

GODINA ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG – ožujak 2020.


5 koraka kako donijeti ispravnu, Bogu ugodnu, odluku

U sklopu Godine župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima u nedjelju je u župi gostovao povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promicatelj kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. vlč. Jakov Rađa.
Više o svemu možete pročitati na linku:
https://hkm.hr/duhovnost/5-koraka-kako-donijeti-ispravnu-bogu-ugodnu-odluku/?fbclid=IwAR1UmSUngtcOEfY1775hb6D4gjYcBWQb_88vD7xzrUvy1SRCpdXQttSyO08

TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA – 28., 29.02. i 1.03.

Ovaj tjedan u petak, subotu i nedjelju biti će duhovna obnova koju će predvoditi vlč. Dražen Radigović. Evo još jedne prilike da se duhovno obnovimo. Planirajte i oslobodite si ove dane da možete sudjelovati.

Duhovna obnova započinje u petak molitvom krunice u 17.30, zatim je je prikladan uvod voditelja. Križni put biti će u 18.00 a nakon toga misa i propovijed te nakon mise duhovni program do 20.30 sati.
U subotu počinjemo molitvom krunice u 17.30, nakon toga misa i propovijed te nakon mise duhovni program.
U nedelju programa ćemo započeti sa misom u 11.00 sati, a nakon mise slijedi završni duhovni program.

Božji blagoslov i zagovor sv. Antuna Padovanskog!

White Clouds on Sky Backdrop

Hodočašće na Lipu

FOLKLORNI ANSAMBL „MARIJA MAGDALENA“ &
ŽUPA SV. ANTUNA PADOVANSKOG- SESVETSKA SELA

ORGANIZIRAJU HODOČAŠĆE NA LIPU

Dana 07.03.2020. oko 9:15 sati predviđeno je okupljanje ispred crkve Sv. Jurja u Planini Donjoj (Kašina). Polazak prema planinarskom domu je predviđen u 09:30 sati. Očekivano vrijeme uspona je oko 45 minuta. Ugodna lagana šetnja kroz obronke medvednice prema vrhu –
Lipa Rog, uz redovite pauze i odmore tijekom penjanja. Po dolasku u planinarski dom Lipa, odmor i okrijepa. Nakon što se relaksiramo slijedi u 11:00 sati Sveta misa, a misno slavlje
predvodi župnik Antun Sente. Nakon misnog slavlja, slijedi okrijepa za tijelo, a i dušu. Naime, pečemo roštilj na drveni ugljen koji zaljevamo finom kapljicom.Tokom druženja molimo
sudionike da se opuste uz čašu vina te da uživaju u nevjerovatnom krajoliku Medvednice.
*Molimo dobrovoljce da ponesu gitaru kako bi otpjevali koju popevku.
Molimo sve one koji žele hodočastiti da se prijave organizatoru kako bi okvirno imali broj sudionika. Otvorili smo i Whatsapp grupu naziva: HODOČAŠĆE NA LIPU

Ukoliko imate kakvih pitanja budite slobodni obratiti nam se na 098/ 1802 -770 Petar Petrović.


Održana tribina „Yoga i kršćanski put savršenstva po sv. Bonaventuri“ u Sesvetskim Selima

O tribini „Yoga i kršćanski put savršenstva po sv. Bonaventuri“ koju je vodio fra Josip Blažević čitajte više na
https://ika.hkm.hr/zagrebacka-metropolija/odrzana-tribina-yoga-i-krscanski-put-savrsenstva-po-sv-bonaventuri-u-sesvetskim-selima/?fbclid=IwAR2-x3T0zqJaXINrvxzfSVMeBiXQWn7pG4x5eik_pzrp-E3jGohga4oggDo


Fra Josip Blažević: “Tko ne poznaje Sveto pismo, ne poznaje Isusa Krista!”

“U sklopu Godine župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020., organiziran je poseban program u župi sv. Antuna Padovanskog. Želja je župnika vlč. Antuna Sentea starijeg da Godina župe bude blagoslov za župu te da je vjernici iskoriste kao priliku aktivnije živjeti svoju vjeru. Tim povodom u Nedjelju Božje riječi u župi je gostovao provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i vrsni poznavatelj istočnjačke duhovnosti i novih religioznih pokreta fra Josip Blažević.”… početak je predivnog teksta koji možete pročitati na poveznici
https://hkm.hr/vijesti/domovina/fra-josip-blazevic-tko-ne-poznaje-sveto-pismo-ne-poznaje-isusa-krista/?fbclid=IwAR2R57R15fIj9UNLWTZ3QIDQJpKHc_UmUpkTlbdGbmx20gbJBY8sDeTCEVg

IX. HUMANITARNI TURNIR
ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG, SESVETSKA SELA

Dragi župljani i ove godine vas pozivamo da nam se pridružite na IX. HUMANITARNOM TURNIRU gdje svojim sudjelovanjem možete uljepšati božićne blagdane onima koji trebaju našu pomoć.
Sve detalje turnira možete vidjeti na plakatu.

Božji blagoslov i zagovor sv. Antuna Padovanskog!

PUČKE MISIJE u župi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima

Na prvu nedjelju Došašća sv. misom u 11.00 sati završile su Pučke misije u župi Sv. Antuna u Sesvetskim Selima. Našim misionarima fra Stjepanu Brčini i fra Zdravku Tubi zahvaljujemo na njihovoj spremnosti i dolasku u našu župu, te na ovoj prekrasnoj duhovnoj obnovi. Ovaj tjedan za našu župu bio je doista milosni tjedan, jer smo mogli svoga Oca dotaknuti i doživjeti u svom srcu,  zajedno slaviti njegove sakramente i doživjeti oproštenje i pomirenje. Mnogi župljani su nam ovih dana zahvaljivali za organizaciju pučkih misija, a mi želimo zahvaliti našim dragim misionarima, jer preko njih ovih dana nam je progovarao sam Bog koji nam je bio toliko blizu. Dao dobri Bog, da od onoga što smo slušali, doživljavali i  vidjeli, ostane i ostavi traga u nama i u našim budućih iskoracima, koji će slijediti poslije Pučkih misija.

Tekst prenesen u cijelosti sa: https://hkm.hr/duhovnost/vlc-odilon-singbo-u-africi-ljudi-na-misu-idu-k-ocu-zasto-ne-bi-netko-plakao-u-domu-svoga-oca-ili-se-veselio/

Vlč. Odilon Singbo: U Africi ljudi na misu idu k Ocu. Zašto ne bi netko plakao u domu svoga Oca? Ili se veselio?

Odgovarajući na pitanje okupljenih vjernika o trenutku kad se rodio njegov duhovni poziv, vlč. Odilon podijelio je događaj iz života o kojemu inače ne govori. Njegov je najstariji brat u dobi od tri, četiri mjeseca preminuo od bolesti. Odilon je kao dijete pokazivao simptome iste bolesti i njegovi su se roditelji uplašili za njegov život. Kad je prestao disati, obitelj je mislila da je umro i pripremili su sve za njegov ukop, a njegovo tijelo odvojili u susjednu prostoriju. No, majka se željela posljednji put oprostiti od svog sina i zagrliti ga posljednji put. To je i učinila i shvatila da dijete ipak diše. Sinu je tek u odrasloj dobi ispričala taj događaj, nakon što mu je dala blagoslov za poziv koji je odabrao. Tada mu je priznala da je Bogu zavapila: “Oživi mi dijete i bit će Tvoj do kraja života”.

U sklopu Godine župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020., organiziran je poseban program u župi sv. Antuna Padovanskog. Želja je župnika vlč. Antuna Sentea starijeg da Godina župe bude blagoslov za župu te da je vjernici iskoriste kao priliku aktivnije živjeti svoju vjeru. Tim povodom, a u “Izvanrednom misijskom mjesecu” u nedjelju je u župi gostovao vlč. dr. sc. Odilon Singbo Gbenoukpo, svećenik iz Benina koji vrši službu kapelana na Hrvatskom Katoličkom Sveučilištu u Zagrebu.

“I u sakramentu ispovijedi trebamo Bogu zahvaliti jer nam je dao milost da možemo prepoznati svoje grijehe i predati ih Bogu. To znači da smo primili milost da se ne mirimo s našim grijesima, da nas naši grijesi žuljaju.”

Vlč. Odilon predslavio je večernju svetu misu i na početku propovijedi potaknuo vjernike na razmišljanje o kraju našeg zemaljskog života. “Hoćemo li moći izgovoriti Pavlove riječi (2. Tim 4,7) Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Trku ćemo svakako završiti, ali hoćemo li biti dobar boj i vjeru sačuvati”, upitao je propovjednik i istaknuo da svako naše djelovanje mora poprimiti „boju vječnosti” da bismo uistinu mogli izgovoriti ove Pavlove riječi.

Osvrćući se na riječi Evanđelja, vlč. Odilon rekao je da je ovdje riječ o pravedniku i nepravedniku: farizej je pravedan, a carinik nepravedan i premda se tako ne čini, možemo nešto naučiti i od farizeja, istaknuo je, a to je da svaka naša molitva mora početi zahvalom. „I u sakramentu ispovijedi trebamo Bogu zahvaliti jer nam je dao milost da možemo prepoznati svoje grijehe i predati ih Bogu. To znači da smo primili milost da se ne mirimo s našim grijesima, da nas naši grijesi žuljaju. Dakle, svaka naša molitva treba početi zahvalom”, istaknuo je vlč. Odilon.

“Koliko često u ispovijedi mi svećenici čujemo: ‘Velečasni, znate što, ja sam Vam dobar čovjek. Nikoga ne mrzim, uvijek pomažem kome god treba, za razliku od mog susjeda koji ima puno novaca, a nikada neće nikome ništa dati…’ i sve se okrene protiv susjeda, a došao si svoje grijehe ispovjediti!”

Govoreći o farizeju, podsjetio je da je farizej rekao istinu. On uistinu nije bio poput ostalih. Farizeji su se revno pridržavali svih zakona, barem izvana. Po tome su bili izabrano društvo koje je u mnogočemu bilo primjer drugima. Carinik je, s druge strane, bio zadužen za ubiranje poreza od svojih sunarodnjaka. I u tom uzimanju, često bi carinici uzeli više nego je potrebno i zadržali za sebe, objasnio je propovjednik. Uspoređujući farizeja i carinika vidimo da je farizej govorio istinu, on je uistinu činio sve ono što Bogu govori. „U čemu je onda problem farizeja? U tome što on nije došao moliti. On je došao Bogu reći kakav je on čovjek. Došao je Bogu s popisom svega što čini, i zbog svega toga očekuje da mu Bog bude zahvalan jer je takav. Znamo da molitveni stav osim zahvaljivanja mora imati onu drugu dimenziju – poniznosti, malenosti pred Stvoriteljem, pred onim koji me poslao na ovu zemlju i povjerio mi određene zadaće. Koliko god sadržaj farizejevog obraćanja Bogu bio ispravan, toliko sadržaj toga što je Bogu govorio zapravo govori protiv njega, odnosno govori o stanju njegove duše. Time nam farizej postaje primjer kako ne treba moliti”, rekao je vlč. Odilon i ponovno progovorio o sakramentu ispovijedi i susretu s Bogom.

„Koliko često u ispovijedi mi svećenici čujemo: ‘Velečasni, znate što, ja sam Vam dobar čovjek. Nikoga ne mrzim, uvijek pomažem kome god treba, za razliku od mog susjeda koji ima puno novaca, a nikada neće nikome ništa dati…’ i sve se okrene protiv susjeda, a došao si svoje grijehe ispovjediti! Ispovijed nije prostor gdje ćemo sebe uzdizati i pokazivati Bogu svoja dobra djela nego je trenutak kada mu trebamo reći: ‘Čuj, ne ide baš sve kako smo htjeli. Dobro koje želimo učiniti vidimo, ali zlo koje ne želimo – to činimo.’ U ispovijedi mi dolazimo Bogu reći koliko smo zapravo jadni, slabi. Ali i koliko računamo na veličinu njegovoga milosrđa”, rekao je vlč. Odilon. Ukazao je na primjer carinika, nepravednika, koji se, svjestan težine svoga grijeha, uopće ne usudi približiti Bogu. Udara se u prsa i govori: Bože, milostiv budi meni grešniku!

“Ako mi u nekoj dobi postajemo najpametniji i sve loše svaljujemo na svoje roditelje, to znači da se odričemo odgovornosti za svoj život, a tu je odgovornost Bog povjerio nama! I kad mislimo da su svi drugi u krivu, a mi smo u pravu – to je oholost.”

„Koliko bismo napredovali u svojim obiteljima kad bismo znali reći : ‘Žao mi je, oprosti’. Čak bi i roditelji u odnosu prema svojoj djeci trebali biti dovoljno ponizni i reći: ‘Nisam tako mislio, pogrešno sam reagirao…’ Obitelji u kojima roditelji znaju reći Oprosti su obitelji u kojima se raste u poniznosti”, istaknuo je propovjednik i rekao da se često dogodi da djeca kad odrastu sve ono što se loše događa u njihovim životima predbacuju roditeljima. „Da su me roditelji drugačije odgajali moj život ne bi ovako izgledao, da su se moji roditelji drugačije ponašali prema meni ja ne bih bio ovakav… Ali, to je krivo! Nisu roditelji savršeni. U svakoj će obitelji roditelji pogriješiti. Ali ne rade to namjerno, željeli su najbolje za svoju djecu, a kako će to ispasti kasnije – samo Bog zna. I ako mi u nekoj dobi postajemo najpametniji i sve loše svaljujemo na svoje roditelje, to znači da se odričemo odgovornosti za svoj život, a tu je odgovornost Bog povjerio nama! I kad mislimo da su svi drugi u krivu, a mi smo u pravu – to je oholost. A Isus kaže – tko se na taj način uzvisuje, taj će biti ponižen.

“Čemu ispovijed, ionako ću opet pasti u iste grijehe, ispadam kao licemjer…’ Nema veze, ti si sveti licemjer. Kad bi odustao od ispovijedi jer ponavljaš iste grijehe, time bi odustao od sebe.”

Tu se zapravo borimo najčešće s dva grijeha – oholost s jedne strane, a zavist s druge. Mnogi će reći: ‘Pa bez mene se ne može, ja sam sagradio ovu crkvu! Kako svijet uopće može funkcionirati bez mene, hvala Bogu da sam na ovom svijetu, da me nema sve bi propalo!’ Ponekad imamo takav stav. Toliko gledamo sebe, a zanemarujemo druge. To je jedna krajnost. A druga je da gledamo toliko druge da zanemarujemo sebe. To je zavist. Ono što drugi imaju to bismo mi htjeli imati. ‘Bože, zašto mi nisi to dao? Zašto me nisi ovakvog stvorio?’ Zanemarujemo činjenicu da nam je Bog dao silne darove koje smo pozvani živjeti i umnožiti i dijeliti s drugima. Ispravan je stav zahvaliti Bogu – na onome što jesmo, što imamo i na onome što drugi jesu i što drugi imaju. A još ispravniji je stav biti svjestan svojih grijeha i poput carinika reći – Bože, milostiv budi meni grešniku. Jer u mnogočemu padamo, u mnogočemu ne uspijevamo onako kako smo planirali, ne uspijevamo živjeti onako kako bismo htjeli živjeti. A Bog kaže: ‘Nema veze dođi opet, idemo zajedno, idemo dalje.’ No, to nije razlog da kažemo: ‘Čemu ispovijed, ionako ću opet pasti u iste grijehe, ispadam kao licemjer…’ Nema veze, ti si sveti licemjer. Kad bi odustao od ispovijedi jer ponavljaš iste grijehe, time bi odustao od sebe. A nitko od nas ne odustaje od tuširanja unatoč tome što znamo da ćemo sutra ponovno biti prljavi. A to je ono što je ispovijed za našu dušu, to je ono što je sakramentalna poniznost za našu dušu. Padamo, ali ne smijemo odustati od ustajanja. Bože, milostiv budi meni grešniku”, zaključio je propovijed svećenik i misionar iz Benina pred punom crkvom u Sesvetskim Selima.

“U mom kraju se kaže: Što žena hoće, to i Bog hoće. Tako se moj otac u ime ljubavi obratio na katoličanstvo.”

Kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta nakon mise na tribini je iznio iskustvo svog života u Beninu, i danas u Hrvatskoj. Dolazi iz obitelji u kojoj je majka katolkinja, a otac musliman koji se obratio na katoličanstvo. “Dolazim iz Benina, zapadnog dijela Afrike. Moja majka se susrela s Božjom porukom preko misionara koju su bili u mom kraju. Njezini roditelji nisu imali veze s kršćanskom vjerom i misionarima već su se preko moje majke upoznali s kršćanstvom. Moj djed je umro i nije se krstio, a baka se pred smrt krstila. Moja majka je bila čvrsta u svojoj vjeri. Uvjet za brak moje majke je bilo da se moj otac obrati. Moj otac je odrastao u muslimanskoj vjeri. U mom kraju se kaže: Što žena hoće, to i Bog hoće. Tako se i on u ime ljubavi obratio na katoličanstvo. Meni je drago zbog toga. Nas sedmero braće i sestara svi smo kršteni u katoličkoj vjeri. Otac je jako angažiran u župi i član je pastoralnog vijeća”, istaknuo je vlč. Odilon.

“Imam tri starije sestre i četvrto sam dijete, a prvo muško dijete. To znači da sam pozvan nositi dalje obiteljsku lozu kroz osiguravanje potomstva, a ožiljci na mojim obrazima pokazuju obilježja moje obitelji. No ja sam tvrdoglavo krenuo svojim putem.”

Govoreći o svom duhovnom pozivu te odlaska u bogosloviju s 20 godina, vlč. Odilon objasnio je kako je ocu bilo drago, ali majka nije s lakoćom prihvatila  tu njegovu odluku. “Rekla mi je: ‘Nećeš ti lako u bogosloviju’. Zašto je to rekla? Naime, imam tri starije sestre i četvrto sam dijete, a prvo muško dijete. To znači da sam pozvan nositi dalje obiteljsku lozu kroz osiguravanje potomstva, a ožiljci na mojim obrazima pokazuju obilježja moje obitelji. No ja sam tvrdoglavo krenuo svojim putem. Bogu hvala imam mlađeg brata koji će to sad odraditi umjesto mene”, kroz smijeh je rekao vlč. Odilon i dodao: “Ali moram istaknuti kako nisam nikad vidio veseliju moju majku nego na dan mog ređenja prije deset godina nakon svih odbijanja da budem svećenik. Rekao bih da sam joj sad najdraže dijete.”

Odgovarajući na pitanje okupljenih vjernika o trenutku kad se rodio njegov duhovni poziv, vlč. Odilon podijelio je događaj iz života o kojemu inače ne govori. Njegov je najstariji brat u dobi od tri, četiri mjeseca preminuo od bolesti. Odilon je kao dijete pokazivao simptome iste bolesti i njegovi su se roditelji uplašili za njegov život. Kad je prestao disati, obitelj je mislila da je umro i pripremili su sve za njegov ukop, a njegovo tijelo odvojili u susjednu prostoriju. No, majka se željela posljednji put oprostiti od svog sina i zagrliti ga posljednji put. To je i učinila i shvatila da dijete ipak diše. Sinu je tek u odrasloj dobi ispričala taj događaj, nakon što mu je dala blagoslov za poziv koji je odabrao. Tada mu je priznala da je Bogu zavapila: “Oživi mi dijete i bit će Tvoj do kraja života”.

Tijekom svojih gimnazijskih dana doživio je susret s hrvatskim misionarima. “Vlč. Franjo Jačmenica je proveo u Africi 22, a vlč. Toni Štefan 18 godina. Bio sam ministrant vlč. Franje Jačmenice, a tada nisam ni sanjao da ću završiti kao misionar u Hrvatskoj. Naime, ministrirao sam u crkvi Presvetog Srca Isusova gdje je on bio na župi, a toj župi pripadala je moja gimanzija. To mi je bilo vrlo zanimljivo zato što su u mom selu bili domaći svećenici, a u gradu misionari. On je s puno žara, ljubavi i predanosti okupljao ljude. Zanimalo me što je to u njemu da radi taj svoj svećenički posao s toliko žara? Još sam bio zbunjeniji kad sam došao u Hrvatsku. Naime, zašto bi netko iz uređenog društva dolazio u Afriku gdje nema ni struje ni vode. Iz toga stvarno možemo vidjeti što to znači snaga misionara i njihovog života.”

“Dosad smo gledali na misionare samo na one koji služe u misijama u Africi i Aziji, odnosno ondje gdje još ljudi nisu čuli za Isusa Krista. Danas je promijenjena dinamika. A to je da ljudi iz primjerice iz Afrike dođu u kršćansku zemlju. Zato što svaki izlazak iz svoje sredine znači susret s drugim i drugačijim, a znači međusobno obogaćivanje.”

Nebično je to što je vlč. Odilona Singboa njegov biskup poslao iz Benina da u Hrvatskoj djeluje kao misionar. Naime, u suvremeno doba Europi su sve potrebniji svećenici budući da ima sve manje duhovnih zvanja. “Crkva raste i danas gleda drugačije na stvari. Dosad smo gledali na misionare samo na one koji služe u misijama u Africi i Aziji, odnosno ondje gdje još ljudi nisu čuli za Isusa Krista. Danas je promijenjena dinamika. A to je da ljudi iz primjerice iz Afrike dođu u kršćansku zemlju. Zato što svaki izlazak iz svoje sredine znači susret s drugim i drugačijim, a znači međusobno obogaćivanje. Ovdje sam 15 godina i puno sam toga naučio i još uvijek učim. Vjerujem da moja prisutnost izvor određenog obogaćivanja”, naglasio je vlč. Singbo.

“Na afričkim misama za vrijeme prinosa darova kada se prikuplja milodar, budući da ljudi imaju malo novaca ne daju novac već ono što imaju. To uključuje plodove zemlje ili čak i kozu. Tako se zna dogoditi da koza viče cijelu misu, ali to nikome neće smetati u crkvi.”

Vjernike je posebno zainteresirala činjenica da misa u Africi traje puno duže nego u Hrvatskoj. Kako je objasnio vlč. Singbo, postoje razlozi zbog čega je tome tako. “Liturgija je ista. Međutim, za vrijeme prinosa darova kada se prikuplja milodar, budući da ljudi imaju malo novaca ne daju novac već ono što imaju. To uključuje plodove zemlje ili čak i kozu. Tako se zna dogoditi da koza viče cijelu misu, ali to nikome neće smetati u crkvi. Tijekom prinosa darova, uz zbor, oni koji prinose darove – vjernici plešu od ulaznih vratiju crkve. Taj dio mise zbog toga dugo i traje. Dugom trajanju mise pridonose i duge molitve jer one počinju sa zahvalama. Svi imaju potrebu zahvaliti Bogu, primjerice na maturi ili diplomi. Tako obitelji naručuju mise kako bi zahvalili Bogu na nečemu. To znači da će nakon pričesti svaka obitelj zbog određene nakane zahvaliti Bogu i sa sobom donijeti poklon na oltar, a to može biti i banana.

“Kad se u Africi slavi misa, vrijeme stane”

Budući da ima puno obraćenika, puno vremena odlazi na pričešćivanje. I propovijed traje jako dugo, jer mora biti izgovorena barem na dva jezika, na službenom francuskom i domaćem. Zbog niske razine pismenosti potrebno je i čitati oglase jer ih nije moguće samo staviti na oglasnu ploču. Puno ljudi dolazi iz dalekih krajeva pa im nije do toga da misa bude što kraća. Kad se u Africi slavi misa, vrijeme stane”, istaknuo je vlč. Singbo.

“Ako bi u crkvi sad netko počeo plakati, nama bi bilo to čudno. Pitam se: Zašto ne bi netko plakao u domu svoga Oca? Ili se veselio? U Africi nikom nije čudno što netko plače. On nosi neku muku u svom srcu. To želi Bogu dati i svi razumiju da mu je to potrebno jer se nalazi u kući Očevoj”

Osvrćući se na ulogu misionara u siromašnim zemljama kao što je Afrika ili Azija, naglasio je kako vjeruje da su misionari dokaz da su spremni otići tamo gdje nema ničega te uistinu autentičniji u naviještanju Božje riječi. “U Hrvatskoj pristupamo vjeri ponekad i previše racionalno. Sve nam treba biti jasno obrazloženo inače nećemo vjerovati. Ali kad previše ističemo razum, onda nam srce trpi. Ako bi u crkvi sad netko počeo plakati, nama bi bilo to čudno. Pitam se: Zašto ne bi netko plakao u domu svoga Oca? Ili se veselio? U Africi nikom nije čudno što netko plače. On nosi neku muku u svom srcu. To želi Bogu dati i svi razumiju da mu je to potrebno jer se nalazi u kući Očevoj”, poručio je kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Odilon Singbo nadahnuvši prisutne da otvore više svoje srce Nebeskom Ocu i predanju Bogu u Očevoj kući.

Dodao je kako ne zna kamo će ga put dalje odvesti, ali vjeruje u Božju providnost. Istaknuo je kako smo svi pozvani biti kućni misionari, u svojoj obitelji, u susjedstvu, na radnom mjestu. Naše su misije u okruženju u kojem boravimo. “Zašto ne bismo, na primjer, susjedu ili kolegi koji nam jako ide na živce poklonili neku sitnicu”, potaknuo je vlč. Odilon. Kad tako pristupamo osobama koje su nam teške tako mijenjamo i njihova srca, zaključio je sveučilišni kapelan.

GODINA ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG
U SESVETSKIM SELIMA
2019.-2020.

Na završetku euharistijskog slavlja svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, u četvrtak 13. lipnja 2019. godine, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima je objavio da je za župu sv. Antuna Padovanskog potpisao posebnu povelju kojom proglašava Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine.

KARDINAL JOSIP BOZANIĆ

MILOŠĆU BOŽJOM I APOSTOLSKE STOLICE

NABISKUP METROPOLIT ZAGREBAČKI

Budući da Župa Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima dogodine obilježava40. obljetnicu osnutkaovime proglašavamGodinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje  od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine

Pozivam vlč. Župnika i župljane da se tijekom Godine župe posebno promišlja i produbljuje značenje župne zajednice u Crkvi, uloga i važnost župnih tijela  (Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća, Župnog Caritasa i drugih zajednica), te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika). Potičem da se u Godini župe organiziraju svete misije.

Ujedno neka se tijekom Godine župe, a posebno u Došašću, Božićnom vremenu, Korizmi i Uskrsnom vremenu često orgaiziraju euharistijska klanjanja.

Kardinal Bozanić pozvao je župnika i župljane da tijekom Godine župe posebno promišljaju i produbljuju značenje župne zajednice u Crkvi, ulogu i važnost župnih tijela (Župnoga pastoralnog i Župnoga ekonomskog vijeća, Župnoga Caritasa i drugih zajednica) te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika). Potaknuo je da se u Godini župe organiziraju svete misije, a posebno u došašću, božićnom vremenu, korizmi i uskrsnom vremenu euharistijska klanjanja.

Tijekom Godine župe, kardinal je, prema kanonskim odredbama, dodijelio potpuni oprost, koji može steći svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli marijansku krunicu; dok je nemoćni vjernici mogu izmoliti u obitelji.

Za POTPUNI OPROSTpotrebno je ispuniti propisane uvjete:

  • SAKRAMENTALNA SV. ISPOVIJED – može se obaviti i dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti
  • EUHARISTIJSKA PRIČEST – na dan kada se želi primiti oprost
  • MOLITVA NA PAPINU NAKANU – Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu
  • IZVRŠITI DJELO PROPISANO ZA POTPUNI OPROST (klanjanje ili krunica); potrebno je osim toga učiniti neko dobro djelo.

Svrha povelje je da pristupom Božjem milosrđu tijekom Godine župe sv. Antuna Padovanskog vjernici obiluju duhovnim dobrima, plodonosnije žive kršćanski poziv i jačaju crkveno zajedništvo

ZAHVALNO HODOČAŠĆE U PADOVU

Župljani župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, u subotu 5. listopada tradicionalno su hodočastili  u Padovu. Njih 120 predvođeni župnikom Antunom Sente, došli su zahvaliti zaštitniku župe sv. Antunu za sve primljene milosti u ovoj godini.

Kao i proteklih godina, po dolasku u Padovu najprije su posjetili svetište Leopolda Bogdana Mandića i zadržali se kratko u jutarnjoj pobožnosti koju je predvodio župnik Antun Sente. Nakon razgledavanja svetišta i sobice uljudbe gdje je sv. Leopold ispovijedao,hodočasnici su se uputili prema Bazilici sv. Antuna Padovanskog gdje su posjetili grob Sveca čitavog Svijeta, te posjetili Kapelu relikvija.

Sv. Misu u kapeli Scoletta del Santo u sklopu Bazilike predvodio je župnik Sente. Nakon sv. Mise hodočasnici su se zadržali u Bazilici na osobnoj pobožnosti, a nakon toga su se uputili u centar Padove iskoristivši prekrasan sunčani jesenski dan za međusobno druženje.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su posjetili i mjesto Arcella u predgrađu Padove gdje je sv. Antun  preminuo, te Svetište Oraha – Camposampiero, mjesto čudesnoga viđenja sv. Antuna koji je u naručje primio dijete Isusa.

Sv. Antune čuvaj nas, zagovaraj i brani nas!

Predsjednica na Adventu
u Sesvetskim Selima

U nedjelju, 11. prosinca ove godine, na svečanom misnom slavlju u 11 sati koje je predslavio mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebači biskup u zajedništvu sa prof. Antom Crnčevićem, pročelnik Katedre liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i domaćim župnikom Antunom Senteom, prisustvovala je i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović. Ovo je prvi puta u povijesti župe da je Predsjednik države posjetio našu župu. Naime, Predsjednica je došla u privatni posjet, budući da je bila gošća na krštenju malog Davida Alojzija, osmog djeteta u obitelji Ante i Anđe Deur.

Gospodin Ante Deur je predsjednik Savjeta za branitelje u Uredu Predsjednice, te predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba. Uz Predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović, na misnom slavlju bio je i Gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić, general Mladen Markač, te brojni drugi visoki gosti. Za vrijeme misnog slavlja u sklopu kojeg je biskup Šaško uz Davida Alojzija Deura, krstio još dvoje naših župljana: Šimuna Krčalića i Tonku Lovrić.

Na kraju svete mise, župnik Antun Sente pozdravio je Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Gradonačelnika Milana Bandića uručivši im prigodni poklon, monografiju naše župe koja je izdana povodom 35. obljetnice osnutka naše župe i 25. obljetnice izgradnje crkve.
Po završetku mise, Predsjednica je posjetila i našu Adventsku kućicu, te se fotografirala i razgovarala sa brojnim vjernicima.

UVOĐENJE U MINISTRANTSKU SLUŽBU NOVIH MINISTRANTA, 2016.

I ove godine u našoj župi imali smo svečano primanje novih ministranata. Tako je u nedjelju, 23. listopada ove godine, za vrijeme svete mise u 9.00 sati, u našu župnu zajednicu ministranata primljeno 12 novih, a to su:
Jakov Bezjak , Jakov Bijelić, Vito Fofić, Danijel Fumić, Emanuel Grgić, Anja Grbavac, Anamarija Gašić, Gabrijel Ivančić, Patrik Stjepić, Ivan Raič, Ana Volar, Ana Vuković.

Nakon svečanog primanja u ministrantski zbor, novi ministranti započinju sa svojom formacijom te se vježbaju i uče posluživati svećeniku u liturgijskoj službi. Susreti ministranata održavaju se redovito, svake subote u 11.00 sati.

Također i ovim putem pozivamo svu djecu, a i mlade, koji žele biti poslužitelji oltara i svojim angažmanom pomoći u napredovanju župe, da se slobodno jave i obogate našu lijepu i veselu zajednicu.

25 godina katoličkog vjeronauka u školi u Republici Hrvatskoj

U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je 25. obljetnica katoličkog vjeronauka u našim školama.

Organizator je bio Hrvatska biskupska konferencija, a nazočili su biskupi, svećenici, predstavnici i drugih vjerskih zajednica te mnoštvo onih koji su došli proslaviti ovaj svečani dan.

Između mnogih, bili su prisutni župnik vlč. Antun Sente te župni zbor mladih “Lilium”, koji su svojim pjevanjem uzveličali ovo slavlje. Prisustvovali su i drugi: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, Zagrebački gitaristički kvartet, učenici Tehničke škole i Prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka, djeca iz Dječjeg vrtića „Blažena Hosana” (Zagreb), te Joško Ševo i Enes Kišević. Svatko od njih je doprinjeo svojim izvedbama.

Govorilo se o počecima katoličkog vjeronauka u Hrvatskoj te o sadašnjem stanju i prihvaćenosti. Nadbiskup Hranić naglasio je da je obrazovanje za Crkvu više od pukog pružanja informacija i posredovanja nekog sadržaja. Vjeronauk ima također i društvenu dimenziju. Crkvi je sadržaj vjeronauka u samom izvoru, a to je Isus Krist.

VI. SMOTRA ZBOROVA MLADIH, 18. listopada 2015.

U nedjelju 18. listopada 2015. godine održana je u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima 6. smotra zborova mladih. Mladi su se okupili u crkvi na euharistijskom slavlju koje je predvodio vlč. Matej Petrić, župni vikar. Pjevanje je animirao zbor mladih “Vedrina” iz župe Lobor. Nakon euharistijskog slavlja pjesmom su se predstavili zborovi:

  1. “Piscatores” iz župe sv. Petra i Pavla Kašina
  2. “Aeternitas” iz župe Svih svetih Sesvete
  3. “Božja kapljica” iz župe sv. Nikole biskupa Stenjevec
  4. “Vedrina” iz župe sv. Ane Lobor
  5. “Lilium” iz župe sv. Antuna Padovanskog Sesvetska Sela

Na kraju se svim sudionicima zahvalio župnik vlč. Antun Sente stariji koji je bio najveća podrška mladima prilikom organizacije same smotre.Svojim dolaskom mlade je podržao vlč. Ivan Valentić povjerenik za pastoral mladih zagrebačke nadbiskupije. Svim sudionicima je uručena zahvalnica za sudjelovanje na smotri. Nakon smotre mladi su se zajedno družili i razmjenjivali iskustva u pastoralnom centru sveti Ivan Pavao II.

MOĆI ALOJZIJA STEPINCA, 18. rujna 2015.

U petak, 18. rujna 2015. godine, molitvena inicijativa Zagrebačke nadbiskupije pod nazivom “Molitveni hod sa Stepincem”, nastavljena je i u našoj župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Relikvijar s moćima bl. Alojzija Stepinca bio je izložen u župnoj crkvi od 9 sati ujutro pa sve do večernje sv. mise u 18.30 sati nakon koje je uslijedila pobožnost našem Blaženiku, te prilika za čašćenje relikvije. Tijekom čitavoga dana župljani su dolazili pred moći Stepinca moleći njegov zagovor dodirujući i ljubeći relikvijar, izražavajući tako svoje duboko poštovanje i bliskost sa životom i djelom velikoga kardinala koji je u mnogočemu zadužio Crkvu u Hrvata. Uzdajući se u Gospodina, kao što je to činio i bl. Alojzije, vjerujemo da će njegova skora kanonizacija biti novi znak pobjede njegove svetosti na svjedočanstvo mnogima koji iskreno traže istinu i pravednost.

Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas!

PAPINSKI BLAGOSLOV NAŠOJ ŽUPI

Papa Franjo udijelio je svoj Apostolski blagoslov našoj župi povodom 35. obljetnice osnutka župe i 25. obljetnice samostalnog djelovanja župe.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA NAŠE ŽUPE

9. lipnja 2015.

Povodom 35. obljetnice osnutka župe i 25. obljetnice početka izgradnje crkve i samostalnog djelovanja župe, u nakladi “Glasa Koncila” objavljena je monografija “Župa svetog Antuna Padovanskog Sesvetska Sela”, koju je napisala naša župljanka Mateja Raič.

Podijeljena u četiri velike cjeline, s brojnim fotografijama, na temelju izvorne arhivske građe monografija donosi najvažnije podatke o zemljopisno-demografskoj slici te sesvetske župe, o samome osnutku župe, izgradnji župne crkve i ostalih sakralnih objekata te o pastoralnom životu župe.

Tako bilježi i čuva sjećanje na mnoge koji su sudjelovali u “izgradnji Crkve i crkve”, kako je bilo geslo za pokretanje izgradnje materijalne crkve sv. Antuna Padovanskoga, ali i izgradnje žive Crkve, Crkve kao zajednice vjernika, onih koji su živjeli u Sesvetskim Selima, kao i onih koji su se doselili na to područje. Sa svojim vrijednim svećenicima i uz pomoć vjernika, Župa Sesvetska Sela postala je toliko značajna da ju se naziva svetištem sv. Antuna Padovanskoga na istočnom dijelu Grada Zagreba. O tome svjedoče brojni vjernici, župljani, hodočasnici koji se u svetištu okupljaju svake nedjelje i svakoga utorka, a osobito na blagdan “svetca svega svijeta”, koji se posebno svečano slavi 13. lipnja, kako je dokumentirano u publikaciji.

Tako sakupljeni i ukoričeni podatci, dokumenti i fotografije na dostojan način obilježavaju obljetnicu i čuvaju sjećanje na vrijeme, prostor i ljude Sesvetskih Sela tijekom posljednjih četvrt stoljeća. Stoga je monografija najprije namijenjena njima, ali i svim drugim zainteresiranim čitateljima.

Knjiga “Župa svetog Antuna Padovanskog Sesvetska Sela” može se po cijeni od 120 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

PODJELA DIPLOMA/CERTIFIKATA POLAZNICIMA TEČAJA “HRVATSKI ZNAKOVNI JEZIK U KATEHEZI I EUHARISTIJI”

7. lipnja 2015.

U nedjelju, 7. lipnja 2015., pod euharistijskim slavljem u 11 sati, koje je predslavio msgr. Enco Rodinis, tajnik HBK-a, svečano su uručene diplome Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovogodišnjim polaznicima prve godine tečaja hrvatskoga znakovnoga jezika, koji se održavao u našoj župi.

Na sv. misi, koja je bila znakovana/prevođena na jezik Gluhih, osim prof. dr. sc. Draženke Blaži, s ERF-a u Zagrebu bile su prisutne prof. dr. sc. Ljubica Pribanić i doc. dr. sc. Marina Milković, koja na istom fakultetu predaje kolegij Hrvatski znakovni jezik.

Ovogodišnji polaznici odznakovali su molitvu “Očenaš”, koja je, kao vjerojatno najprevođenija molitva svijeta, sada zadobila i svoju verziju na jeziku zajednice Gluhih. Uz uzvanice s ERF-a u Zagrebu, bio je prisutan i dr. sc. Denis Barić, predavač kolegija Crkvena kateheza na Katedri religiozne pedagogije i katehetike Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Župa sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima prva je načinila ovaj korak prema onima koji su dio našega društva, ali nisu evangelizirani u punom značenju te riječi i izostavljeni su iz potpunoga sudjelovanja u katehetskom i liturgijskom životu Crkve. Zajednica Gluhih je manjina sa svojim jezikom i svojom kulturom, a Crkva svoje članove/udove ima i u toj zajednici, za koje je pozvana brinuti i osigurati im ravnopravno sudjelovanje u životu Crkve kao što to već čini i trudi se oko svojih čujućih članova u vidu nove evangelizacije.

Polaznici tečaja 2014./2015. nastavit će svoje obrazovanje i usavršavanje kod Centra za cjeloživotno obrazovanje pod mentorstvom Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta, a župa u Sesvetskim Selima otvara mogućnost upisa i održavanja početnoga stupnja tečaja za nove polaznike (župa u svojoj bazi već ima 65 novih zainteresiranih za ovaj tečaj koji su na čekanju).

Vjerujemo da će ovaj projekt zaživjeti i izvan granica župe u Sesvetskim Selima, gdje će se omogućiti veći broj volontera i onih koji će svoje novostečene vještine u znakovanju jezika Gluhih moći ponuditi u svakoj župnoj zajednici u kojoj živi i vjeruje manjina Gluhih.

vlč. Matej Petrić

PREMIJERA PREDSTAVE “KRADLJIVAC” U IZVEDBI MLADIH NAŠE ŽUPE

2. lipnja 2015.

Povodom pohoda kardinala Bozanića našoj župi i pred prepunom dvoranom pastoralnog centra Ivana Pavla II, premijerno je izvedena predstava “Kradljivac” autora Mateja Petrića, koju su izveli mladi naše župe. Predstava je nadahnuta životom i djelom blaženog Alojzija Stepinca. U predstavi glume: Mato Fofić, Dragana Levarda, Ana Reizl, Matej Deur, Ivan Rimac, Ivan Lukić, Ivan Antolović, Domagoj Tikvić, Marija Zorić, Filip Prgomet, Karlo Mitrović, Ivan Mišura, Krešo Mišura. Tehnička podrška: Ivan Prgomet i Ines Antolović. Sadržaj i poruka predstave su izvrsno prihvaćeni od strane publike, pa će ova predstava biti izvedena i u jesen.

POHOD KARDINALA BOZANIĆA ŽUPI SESVETSKA SELA

2. lipnja 2015.

Kardinal je pohodio župu i predvodio euharistijsko slavlje povodom susreta ravnatelja nacionalnih katehetskih ureda iz 16 europskih zemalja koji se održava u suorganizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Zagrebu.

Ostati vjerni Bogu i pod cijenu trpljenja i jedino se Bogu klanjati – središnja je poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića upućena u euharistijskom slavlju koje je u zajedništvu s predsjednikom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem predvodio u utorak 2. lipnja u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

Kardinal je pohodio župu i predvodio euharistijsko slavlje povodom susreta ravnatelja nacionalnih katehetskih ureda iz 16 europskih zemalja koji se održava u suorganizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Zagrebu od 1. do 3. lipnja i na kojem sudionici raspravljaju o katehizaciji mladih s naglaskom na pripremu za Svjetski susret mladih koji će se 2016. godine održati u Krakovu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U koncelebraciji su uz kardinala i nadbiskupa Hranića bili tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelji nacionalnih katehetskih ureda, župnik preč., Antun Sente st., te župni vikar vlč. Matej Petrić.

Pozdravljajući kardinala i sudionike susreta, župnik Sente je predstavio župu ističući da ove godine obilježavaju 35. obljetnicu osnutka župe i 25. obljetnicu početka gradnje crkve i samostalnog djelovanja. Izrazio je zadovoljstvo što župna zajednica okuplja velik broj zauzetih vjernika i što je župa blagoslovljena velikim brojem obitelji s više djece. Kao uspomenu na susret, župnik Sente je kardinalu darovao monografiju župe koja je ovih dana izišla iz tiska.

Uvodeći u misno slavlje kardinal je zahvalio župniku Senteu na daru i riječima dobrodošlice izražavajući radost zbog susreta sa župnom zajednicom koja se okupila u velikom broju u sklopu pobožnosti trinaest utoraka te zbog susreta s ravnateljima nacionalnih katehetskih ureda iz Europe.

„Danas smo ovdje kao Crkva. Osjećamo da pripadamo velikoj obitelji, velikoj zajednici onih koji žele biti Kristovi. To nam potvrđuje i prisutnost naših gostiju i daje nam poticaj da se radujemo i ustrajemo”, rekao je kardinal.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih „Lilium”, a mladi su bili angažirani i kao čitači molitve vjernih zazive koje su pročitali na sedam europskih jezika uključujući i hrvatski koji također pripada obitelji europskih jezika.

Tumačeći ulomak evanđelja iz misnih čitanja u kojem evanđelist opisuje kako su farizeji u želji da optuže Isusa došli s pitanjem dopuštenosti plaćanja poreza caru, Kardinal je podsjetio da je pitanje poreza uvijek bila tema kroz povijest te da sam porez po sebi nije zlo ukoliko se pravedno ubire i raspodjeljuje, no problem je ako je on izvor nepravde i narušavanja dostojanstva čovjeka.

„Isusov odgovor – dajte caru carevo, a Bogu Božje – jasno je razlikovanje poretka u stvarnosti. Ne može se na istu razinu staviti Boga i cara. Bogu nitko i ništa ne može konkurirati. Ono što pripada Bogu je apsolutno, a ono što pripada čovjeku je relativno. Bog nam mora uvijek biti na prvom mjestu i moramo mu dati ono što mu pripada.”, rekao je Kardinal naglašavajući da je čovjek stvoren na sliku Božju, stoga „nad čovjekom i njegovim dostojanstvom gospodstvo može imati samo Bog i ni jedna druga vlast.”
Zaključujući homiliju kardinal se posebno obratio mladima: „Budite vjerni Bogu, svojoj savjesti i to nikome ne podređujte. U tome nam je velik svjedok bl. Alojzije Stepinac kojemu je Bog bio na prvom mjestu i kojemu je ostao vjeran unatoč trpljenju koje je zbog te vjernosti morao podnijeti. Tu snagu vjere vam od srca želim, da ostanete vjerni i da možete ponavljati – moja je savjest čista, moja je savjest mirna – jer nam je Bog na prvom mjestu.”

Prije završnog blagoslova, prisutnima se obratio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić koji je izrazio zahvalnost kardinalu Bozaniću na predslavljenju euharistijskog slavlja i podršci sudionicima Susreta te vjernicima ove „žive i mladenačke Crkve koja živi svoju vjeru” na čelu s župnikom Senteom zamolivši da prate katehetska nastojanja Crkve svojim molitvama.

Kardinal Bozanić nakon toga se ponovno obratio mladima: „Dragi mladi! Pjevali ste – nikome se neću na zemlji klanjati, samo Bogu – to vam od srca želim i da na svojem životnom putu hodite uz svog životnog prijatelja, a to je Isus.”

Nakon euharistijskog slavlja u pastoralnoj dvorani župe župni vikar vlč. Matej Petrić i predstavnik mladih Mato Fofić predstavili su okupljenima pastoral mladih u župi, a potom su mladi izveli predstavu „Kradljivac”.
Kardinal Bozanić zahvalio je mladima na nastojanjima najavljujući svoj pastoralni pohod župi i ponovni susret.

IZLET MLADIH NAŠE ŽUPE U POSTOJNU I LJUBLJANU

30. svibnja 2015.

U subotu, 30. svibnja, mladi naše župe, zajedno s volonterima koji pomažu djeci pri učenju, uputili su se na jednodnevni izlet u Postojnsku jamu, najveću špilju u Europi. Mladi su se istovremeno educirali, ali i zabavili prošavši 4 km jedinstvenim podzemnim vlakićem po dvoranama i špiljskim tunelima, a 1 km su propješačili. Obilazak je završio u tzv. “koncertnoj dvorani” špilje, u kojoj jeka kasni 6 sekundi, te je iznimno akustična.

Mladi su tamo otpjevali poznatu duhovnu skladbu ” Velik si” uz ovacije mnogobrojnih prisutnih turista. Na povratku iz Postojne stali su u slovenskoj prijestolnici Ljubljani, gdje su na poznatom Prešernovom trgu sjeli na druženje i kratko razgledavanje grada. I ovaj izlet bio je prilika da se mladi povežu i zbliže, te podijele neka zajednička iskustva, a na taj ih se način dodatno motivira za daljnji angažman u našoj župi.