GODINA ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG U SESVETSKIM SELIMA

GODINA ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG

U SESVETSKIM SELIMA

2019.-2020.

 

Na završetku euharistijskog slavlja svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, u četvrtak 13. lipnja 2019. godine, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima je objavio da je za župu sv. Antuna Padovanskog potpisao posebnu povelju kojom proglašava Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine.

 

KARDINAL JOSIP BOZANIĆ

MILOŠĆU BOŽJOM I APOSTOLSKE STOLICE

NABISKUP METROPOLIT ZAGREBAČKI

Budući da Župa Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima dogodine obilježava

40. obljetnicu 
osnutka

ovime proglašavam

Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima

 koja traje

 od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine

Pozivam vlč. Župnika i župljane da se tijekom Godine župe posebno promišlja i produbljuje značenje župne zajednice u Crkvi, uloga i važnost župnih tijela  (Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća, Župnog Caritasa i drugih zajednica), te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika).

Potičem da se u Godini župe organiziraju svete misije.

Ujedno neka se tijekom Godine župe, a posebno u Došašću, Božićnom vremenu, Korizmi i Uskrsnom vremenu često orgaiziraju euharistijska klanjanja.

Kardinal Bozanić pozvao je župnika i župljane da tijekom Godine župe posebno promišljaju i produbljuju značenje župne zajednice u Crkvi, ulogu i važnost župnih tijela (Župnoga pastoralnog i Župnoga ekonomskog vijeća, Župnoga Caritasa i drugih zajednica) te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika). Potaknuo je da se u Godini župe organiziraju svete misije, a posebno u došašću, božićnom vremenu, korizmi i uskrsnom vremenu euharistijska klanjanja.
Tijekom Godine župe, kardinal je, prema kanonskim odredbama, dodijelio potpuni oprost, koji može steći svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli marijansku krunicu; dok je nemoćni vjernici mogu izmoliti u obitelji.

Za POTPUNI OPROST

potrebno je ispuniti propisane uvjete:
  • SAKRAMENTALNA SV. ISPOVIJED – može se obaviti i dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti

  • EUHARISTIJSKA PRIČEST – na dan kada se želi primiti oprost

  • MOLITVA NA PAPINU NAKANUVjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

  • IZVRŠITI DJELO PROPISANO ZA POTPUNI OPROST (klanjanje ili krunica); potrebno je osim toga učiniti neko dobro djelo.

 

Svrha povelje je da pristupom Božjem milosrđu tijekom Godine župe sv. Antuna Padovanskog vjernici obiluju duhovnim dobrima, plodonosnije žive kršćanski poziv i jačaju crkveno zajedništvo.