Događanja

GODINA ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG

U SESVETSKIM SELIMA

2019.-2020.

 

Na završetku euharistijskog slavlja svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, u četvrtak 13. lipnja 2019. godine, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima je objavio da je za župu sv. Antuna Padovanskog potpisao posebnu povelju kojom proglašava Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine.

 

KARDINAL JOSIP BOZANIĆ

MILOŠĆU BOŽJOM I APOSTOLSKE STOLICE

NABISKUP METROPOLIT ZAGREBAČKI

Budući da Župa Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima dogodine obilježava

40. obljetnicu osnutka

ovime proglašavam

Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima

 koja traje

 od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine

Pozivam vlč. Župnika i župljane da se tijekom Godine župe posebno promišlja i produbljuje značenje župne zajednice u Crkvi, uloga i važnost župnih tijela  (Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća, Župnog Caritasa i drugih zajednica), te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika).

Potičem da se u Godini župe organiziraju svete misije.

Ujedno neka se tijekom Godine župe, a posebno u Došašću, Božićnom vremenu, Korizmi i Uskrsnom vremenu često orgaiziraju euharistijska klanjanja.

Kardinal Bozanić pozvao je župnika i župljane da tijekom Godine župe posebno promišljaju i produbljuju značenje župne zajednice u Crkvi, ulogu i važnost župnih tijela (Župnoga pastoralnog i Župnoga ekonomskog vijeća, Župnoga Caritasa i drugih zajednica) te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika). Potaknuo je da se u Godini župe organiziraju svete misije, a posebno u došašću, božićnom vremenu, korizmi i uskrsnom vremenu euharistijska klanjanja.
Tijekom Godine župe, kardinal je, prema kanonskim odredbama, dodijelio potpuni oprost, koji može steći svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli marijansku krunicu; dok je nemoćni vjernici mogu izmoliti u obitelji.

Za POTPUNI OPROST

potrebno je ispuniti propisane uvjete:
  • SAKRAMENTALNA SV. ISPOVIJED – može se obaviti i dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti

  • EUHARISTIJSKA PRIČEST – na dan kada se želi primiti oprost

  • MOLITVA NA PAPINU NAKANU – Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

  • IZVRŠITI DJELO PROPISANO ZA POTPUNI OPROST (klanjanje ili krunica); potrebno je osim toga učiniti neko dobro djelo.

 

Svrha povelje je da pristupom Božjem milosrđu tijekom Godine župe sv. Antuna Padovanskog vjernici obiluju duhovnim dobrima, plodonosnije žive kršćanski poziv i jačaju crkveno zajedništvo.

 

ZAHVALNO HODOČAŠĆE U PADOVU

Župljani župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, u subotu 5. listopada tradicionalno su hodočastili  u Padovu. Njih 120 predvođeni župnikom Antunom Sente, došli su zahvaliti zaštitniku župe sv. Antunu za sve primljene milosti u ovoj godini.

Kao i proteklih godina, po dolasku u Padovu najprije su posjetili svetište Leopolda Bogdana Mandića i zadržali se kratko u jutarnjoj pobožnosti koju je predvodio župnik Antun Sente. Nakon razgledavanja svetišta i sobice uljudbe gdje je sv. Leopold ispovijedao,hodočasnici su se uputili prema Bazilici sv. Antuna Padovanskog gdje su posjetili grob Sveca čitavog Svijeta, te posjetili Kapelu relikvija.

Sv. Misu u kapeli Scoletta del Santo u sklopu Bazilike predvodio je župnik Sente. Nakon sv. Mise hodočasnici su se zadržali u Bazilici na osobnoj pobožnosti, a nakon toga su se uputili u centar Padove iskoristivši prekrasan sunčani jesenski dan za međusobno druženje.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su posjetili i mjesto Arcella u predgrađu Padove gdje je sv. Antun  preminuo, te Svetište Oraha – Camposampiero, mjesto čudesnoga viđenja sv. Antuna koji je u naručje primio dijete Isusa.

Sv. Antune čuvaj nas, zagovaraj i brani nas!

 

Predsjednica na Adventu u Sesvetskim Selima

U nedjelju, 11. prosinca ove godine, na svečanom misnom slavlju u 11 sati koje je predslavio mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebači biskup u zajedništvu sa prof. Antom Crnčevićem, pročelnik Katedre liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i domaćim župnikom Antunom Senteom, prisustvovala je i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović. Ovo je prvi puta u povijesti župe da je Predsjednik države posjetio našu župu. Naime, Predsjednica je došla u privatni posjet, budući da je bila gošća na krštenju malog Davida Alojzija, osmog djeteta u obitelji Ante i Anđe Deur.
Gospodin Ante Deur je predsjednik Savjeta za branitelje u Uredu Predsjednice, te predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba. Uz Predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović, na misnom slavlju bio je i Gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić, general Mladen Markač, te brojni drugi visoki gosti. Za vrijeme misnog slavlja u sklopu kojeg je biskup Šaško uz Davida Alojzija Deura, krstio još dvoje naših župljana: Šimuna Krčalića i Tonku Lovrić.
Na kraju svete mise, župnik Antun Sente pozdravio je Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Gradonačelnika Milana Bandića uručivši im prigodni poklon, monografiju naše župe koja je izdana povodom 35. obljetnice osnutka naše župe i 25. obljetnice izgradnje crkve.
Po završetku mise, Predsjednica je posjetila i našu Adventsku kućicu, te se fotografirala i razgovarala sa brojnim vjernicima.

 

 

UVOĐENJE U MINISTRANTSKU SLUŽBU NOVIH MINISTRANTA, 2016.

I ove godine u našoj župi imali smo svečano primanje novih
ministranata. Tako je u nedjelju, 23. listopada ove godine, za vrijeme
svete mise u 9.00 sati, u našu župnu zajednicu ministranata primljeno
12 novih, a to su:
Jakov Bezjak , Jakov Bijelić, Vito Fofić, Danijel Fumić,
Emanuel Grgić, Anja Grbavac, Anamarija Gašić, Gabrijel Ivančić,
Patrik Stjepić, Ivan Raič, Ana Volar, Ana Vuković.

Nakon svečanog primanja u ministrantski zbor, novi ministranti započinju sa svojom formacijom
te se vježbaju i uče posluživati svećeniku u liturgijskoj službi.
Susreti ministranata održavaju se redovito, svake subote u 11.00 sati.

Također i ovim putem pozivamo svu djecu, a i mlade,
koji žele biti poslužitelji oltara i svojim angažmanom
pomoći u napredovanju župe, da se slobodno jave i obogate našu lijepu
i veselu zajednicu.

25 godina katoličkog vjeronauka u školi u Republici Hrvatskoj

U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je 25. obljetnica katoličkog vjeronauka u našim školama.

Organizator je bio Hrvatska biskupska konferencija, a nazočili su biskupi, svećenici, predstavnici i drugih vjerskih zajednica te mnoštvo onih koji su došli proslaviti ovaj svečani dan.

Između mnogih, bili su prisutni župnik vlč. Antun Sente te župni zbor mladih “Lilium”, koji su svojim pjevanjem uzveličali ovo slavlje. Prisustvovali su i drugi: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, Zagrebački gitaristički kvartet, učenici Tehničke škole i Prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka, djeca iz Dječjeg vrtića „Blažena Hosana” (Zagreb), te Joško Ševo i Enes Kišević. Svatko od njih je doprinjeo svojim izvedbama.

Govorilo se o počecima katoličkog vjeronauka u Hrvatskoj te o sadašnjem stanju i prihvaćenosti. Nadbiskup Hranić naglasio je da je obrazovanje za Crkvu više od pukog pružanja informacija i posredovanja nekog sadržaja. Vjeronauk ima također i društvenu dimenziju. Crkvi je sadržaj vjeronauka u samom izvoru, a to je Isus Krist.

6. SMOTRA ZBOROVA MLADIH

18. listopada 2015.

U nedjelju 18. listopada 2015. godine održana je u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima 6. smotra zborova mladih. Mladi su se okupili u crkvi na euharistijskom slavlju koje je predvodio vlč. Matej Petrić, župni vikar. Pjevanje je animirao zbor mladih “Vedrina” iz župe Lobor. Nakon euharistijskog slavlja pjesmom su se predstavili zborovi:
1. “Piscatores” iz župe sv. Petra i Pavla Kašina
2. “Aeternitas” iz župe Svih svetih Sesvete
3. “Božja kapljica” iz župe sv. Nikole biskupa Stenjevec
4. “Vedrina” iz župe sv. Ane Lobor
5. “Lilium” iz župe sv. Antuna Padovanskog Sesvetska Sela
Na kraju se svim sudionicima zahvalio župnik vlč. Antun Sente stariji koji je bio najveća podrška mladima prilikom organizacije same smotre.Svojim dolaskom mlade je podržao vlč. Ivan Valentić povjerenik za pastoral mladih zagrebačke nadbiskupije. Svim sudionicima je uručena zahvalnica za sudjelovanje na smotri. Nakon smotre mladi su se zajedno družili i razmjenjivali iskustva u pastoralnom centru sveti Ivan Pavao II.

 

MOĆI ALOJZIJA STEPINCA

18. rujna 2015.

U petak, 18. rujna 2015. godine, molitvena inicijativa Zagrebačke nadbiskupije pod nazivom “Molitveni hod sa Stepincem”, nastavljena je i u našoj župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Relikvijar s moćima bl. Alojzija Stepinca bio je izložen u župnoj crkvi od 9 sati ujutro pa sve do večernje sv. mise u 18.30 sati nakon koje je uslijedila pobožnost našem Blaženiku, te prilika za čašćenje relikvije. Tijekom čitavoga dana župljani su dolazili pred moći Stepinca moleći njegov zagovor dodirujući i ljubeći relikvijar, izražavajući tako svoje duboko poštovanje i bliskost sa životom i djelom velikoga kardinala koji je u mnogočemu zadužio Crkvu u Hrvata. Uzdajući se u Gospodina, kao što je to činio i bl. Alojzije, vjerujemo da će njegova skora kanonizacija biti novi znak pobjede njegove svetosti na svjedočanstvo mnogima koji iskreno traže istinu i pravednost.

Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas!

 

6. SMOTRA ŽUPNIH ZBOROVA SESVETSKO – VUGROVEČKOG DEKANATA

11. lipnja 2015.

U našoj župnoj crkvi je 11. lipnja 2015., na drugi dan trodnevnice kao priprave za blagdan zaštitnika naše Župe sv. Antuna Padovanskog, s početkom u 20.00 h, održana 6. smotra župnih zborova Sesvetsko-vugrovečkog dekanata.
Na smotru se odazvalo čak trinaest zborova našega dekanata.
Nastupili su mješoviti župni zborovi iz župa Vugrovec, Sesvete, Blaškovec, Brestje, Soblinec, Sesvetska Sopnica, Donja Zelina i zbor naše župe.
Misno je slavlje prije početka smotre pjesmom uveličao Župni zbor sv. Nikole biskupa iz Donje Zeline, a smotru je započeo poseban gost, Župni zbor sv. Nikole biskupa iz Stenjevca.
Na smotri su također nastupili i ansambli i klape koje djeluju u župama našega dekanata: Muški vokalni ansambl „Dobri Pastir“, Klapa „Brestje“ i Ženski vokalni ansambl „Brestje“ iz Brestja, te Zbor „Imo Pectore“ iz naše župe.
Zborovi su pjevali isključivo crkvene klasične skladbe. Pojedini zborovi su u svoj program uključili pjesmu zaštitniku župe iz koje zbor dolazi (Svetom Franji Ksaverskom, Svetom ocu Benediktu, Zdravo, sveče svega svijeta), te Marijanske pjesme (Sav raj te slavi kraljice, Marijo, o Zvijezdo mora, Zdravo budi, Marijo, Ave Maria, Sva si lijepa, Marijo, Dajte mi sladak pjev).
Nakon završetka službenoga dijela smotre zajedničkom pjesmom O mila majko, uslijedilo je zajedničko druženje, izmjenjivanje iskustava i dojmova.

Ivana Milković

 

PAPINSKI BLAGOSLOV NAŠOJ ŽUPI

Papa Franjo udijelio je svoj Apostolski blagoslov našoj župi povodom 35. obljetnice osnutka župe i 25. obljetnice samostalnog djelovanja župe.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA NAŠE ŽUPE

9. lipnja 2015.

Povodom 35. obljetnice osnutka župe i 25. obljetnice početka izgradnje crkve i samostalnog djelovanja župe, u nakladi “Glasa Koncila” objavljena je monografija “Župa svetog Antuna Padovanskog Sesvetska Sela”, koju je napisala naša župljanka Mateja Raič.

Podijeljena u četiri velike cjeline, s brojnim fotografijama, na temelju izvorne arhivske građe monografija donosi najvažnije podatke o zemljopisno-demografskoj slici te sesvetske župe, o samome osnutku župe, izgradnji župne crkve i ostalih sakralnih objekata te o pastoralnom životu župe.

Tako bilježi i čuva sjećanje na mnoge koji su sudjelovali u “izgradnji Crkve i crkve”, kako je bilo geslo za pokretanje izgradnje materijalne crkve sv. Antuna Padovanskoga, ali i izgradnje žive Crkve, Crkve kao zajednice vjernika, onih koji su živjeli u Sesvetskim Selima, kao i onih koji su se doselili na to područje. Sa svojim vrijednim svećenicima i uz pomoć vjernika, Župa Sesvetska Sela postala je toliko značajna da ju se naziva svetištem sv. Antuna Padovanskoga na istočnom dijelu Grada Zagreba. O tome svjedoče brojni vjernici, župljani, hodočasnici koji se u svetištu okupljaju svake nedjelje i svakoga utorka, a osobito na blagdan “svetca svega svijeta”, koji se posebno svečano slavi 13. lipnja, kako je dokumentirano u publikaciji.

Tako sakupljeni i ukoričeni podatci, dokumenti i fotografije na dostojan način obilježavaju obljetnicu i čuvaju sjećanje na vrijeme, prostor i ljude Sesvetskih Sela tijekom posljednjih četvrt stoljeća. Stoga je monografija najprije namijenjena njima, ali i svim drugim zainteresiranim čitateljima.

Knjiga “Župa svetog Antuna Padovanskog Sesvetska Sela” može se po cijeni od 120 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

 

PODJELA DIPLOMA/CERTIFIKATA POLAZNICIMA TEČAJA “HRVATSKI ZNAKOVNI JEZIK U KATEHEZI I EUHARISTIJI”

7. lipnja 2015.

U nedjelju, 7. lipnja 2015., pod euharistijskim slavljem u 11 sati, koje je predslavio msgr. Enco Rodinis, tajnik HBK-a, svečano su uručene diplome Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovogodišnjim polaznicima prve godine tečaja hrvatskoga znakovnoga jezika, koji se održavao u našoj župi.
Na sv. misi, koja je bila znakovana/prevođena na jezik Gluhih, osim prof. dr. sc. Draženke Blaži, s ERF-a u Zagrebu bile su prisutne prof. dr. sc. Ljubica Pribanić i doc. dr. sc. Marina Milković, koja na istom fakultetu predaje kolegij Hrvatski znakovni jezik.
Ovogodišnji polaznici odznakovali su molitvu “Očenaš”, koja je, kao vjerojatno najprevođenija molitva svijeta, sada zadobila i svoju verziju na jeziku zajednice Gluhih. Uz uzvanice s ERF-a u Zagrebu, bio je prisutan i dr. sc. Denis Barić, predavač kolegija Crkvena kateheza na Katedri religiozne pedagogije i katehetike Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.
Župa sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima prva je načinila ovaj korak prema onima koji su dio našega društva, ali nisu evangelizirani u punom značenju te riječi i izostavljeni su iz potpunoga sudjelovanja u katehetskom i liturgijskom životu Crkve. Zajednica Gluhih je manjina sa svojim jezikom i svojom kulturom, a Crkva svoje članove/udove ima i u toj zajednici, za koje je pozvana brinuti i osigurati im ravnopravno sudjelovanje u životu Crkve kao što to već čini i trudi se oko svojih čujućih članova u vidu nove evangelizacije.
Polaznici tečaja 2014./2015. nastavit će svoje obrazovanje i usavršavanje kod Centra za cjeloživotno obrazovanje pod mentorstvom Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta, a župa u Sesvetskim Selima otvara mogućnost upisa i održavanja početnoga stupnja tečaja za nove polaznike (župa u svojoj bazi već ima 65 novih zainteresiranih za ovaj tečaj koji su na čekanju).
Vjerujemo da će ovaj projekt zaživjeti i izvan granica župe u Sesvetskim Selima, gdje će se omogućiti veći broj volontera i onih koji će svoje novostečene vještine u znakovanju jezika Gluhih moći ponuditi u svakoj župnoj zajednici u kojoj živi i vjeruje manjina Gluhih.

vlč. Matej Petrić

PREMIJERA PREDSTAVE “KRADLJIVAC” U IZVEDBI MLADIH NAŠE ŽUPE

2. lipnja 2015.

Povodom pohoda kardinala Bozanića našoj župi i pred prepunom dvoranom pastoralnog centra Ivana Pavla II, premijerno je izvedena predstava “Kradljivac” autora Mateja Petrića, koju su izveli mladi naše župe. Predstava je nadahnuta životom i djelom blaženog Alojzija Stepinca. U predstavi glume: Mato Fofić, Dragana Levarda, Ana Reizl, Matej Deur, Ivan Rimac, Ivan Lukić, Ivan Antolović, Domagoj Tikvić, Marija Zorić, Filip Prgomet, Karlo Mitrović, Ivan Mišura, Krešo Mišura. Tehnička podrška: Ivan Prgomet i Ines Antolović. Sadržaj i poruka predstave su izvrsno prihvaćeni od strane publike, pa će ova predstava biti izvedena i u jesen.

POHOD KARDINALA BOZANIĆA ŽUPI SESVETSKA SELA

2. lipnja 2015.

Kardinal je pohodio župu i predvodio euharistijsko slavlje povodom susreta ravnatelja nacionalnih katehetskih ureda iz 16 europskih zemalja koji se održava u suorganizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Zagrebu
Ostati vjerni Bogu i pod cijenu trpljenja i jedino se Bogu klanjati – središnja je poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića upućena u euharistijskom slavlju koje je u zajedništvu s predsjednikom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem predvodio u utorak 2. lipnja u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.
Kardinal je pohodio župu i predvodio euharistijsko slavlje povodom susreta ravnatelja nacionalnih katehetskih ureda iz 16 europskih zemalja koji se održava u suorganizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Zagrebu od 1. do 3. lipnja i na kojem sudionici raspravljaju o katehizaciji mladih s naglaskom na pripremu za Svjetski susret mladih koji će se 2016. godine održati u Krakovu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
U koncelebraciji su uz kardinala i nadbiskupa Hranića bili tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelji nacionalnih katehetskih ureda, župnik preč., Antun Sente st., te župni vikar vlč. Matej Petrić.
Pozdravljajući kardinala i sudionike susreta, župnik Sente je predstavio župu ističući da ove godine obilježavaju 35. obljetnicu osnutka župe i 25. obljetnicu početka gradnje crkve i samostalnog djelovanja. Izrazio je zadovoljstvo što župna zajednica okuplja velik broj zauzetih vjernika i što je župa blagoslovljena velikim brojem obitelji s više djece. Kao uspomenu na susret, župnik Sente je kardinalu darovao monografiju župe koja je ovih dana izišla iz tiska.
Uvodeći u misno slavlje kardinal je zahvalio župniku Senteu na daru i riječima dobrodošlice izražavajući radost zbog susreta sa župnom zajednicom koja se okupila u velikom broju u sklopu pobožnosti trinaest utoraka te zbog susreta s ravnateljima nacionalnih katehetskih ureda iz Europe.
„Danas smo ovdje kao Crkva. Osjećamo da pripadamo velikoj obitelji, velikoj zajednici onih koji žele biti Kristovi. To nam potvrđuje i prisutnost naših gostiju i daje nam poticaj da se radujemo i ustrajemo”, rekao je kardinal.
Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih „Lilium”, a mladi su bili angažirani i kao čitači molitve vjernih zazive koje su pročitali na sedam europskih jezika uključujući i hrvatski koji također pripada obitelji europskih jezika.
Tumačeći ulomak evanđelja iz misnih čitanja u kojem evanđelist opisuje kako su farizeji u želji da optuže Isusa došli s pitanjem dopuštenosti plaćanja poreza caru, Kardinal je podsjetio da je pitanje poreza uvijek bila tema kroz povijest te da sam porez po sebi nije zlo ukoliko se pravedno ubire i raspodjeljuje, no problem je ako je on izvor nepravde i narušavanja dostojanstva čovjeka.
„Isusov odgovor – dajte caru carevo, a Bogu Božje – jasno je razlikovanje poretka u stvarnosti. Ne može se na istu razinu staviti Boga i cara. Bogu nitko i ništa ne može konkurirati. Ono što pripada Bogu je apsolutno, a ono što pripada čovjeku je relativno. Bog nam mora uvijek biti na prvom mjestu i moramo mu dati ono što mu pripada.”, rekao je Kardinal naglašavajući da je čovjek stvoren na sliku Božju, stoga „nad čovjekom i njegovim dostojanstvom gospodstvo može imati samo Bog i ni jedna druga vlast.”
Zaključujući homiliju kardinal se posebno obratio mladima: „Budite vjerni Bogu, svojoj savjesti i to nikome ne podređujte. U tome nam je velik svjedok bl. Alojzije Stepinac kojemu je Bog bio na prvom mjestu i kojemu je ostao vjeran unatoč trpljenju koje je zbog te vjernosti morao podnijeti. Tu snagu vjere vam od srca želim, da ostanete vjerni i da možete ponavljati – moja je savjest čista, moja je savjest mirna – jer nam je Bog na prvom mjestu.”
Prije završnog blagoslova, prisutnima se obratio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić koji je izrazio zahvalnost kardinalu Bozaniću na predslavljenju euharistijskog slavlja i podršci sudionicima Susreta te vjernicima ove „žive i mladenačke Crkve koja živi svoju vjeru” na čelu s župnikom Senteom zamolivši da prate katehetska nastojanja Crkve svojim molitvama.
Kardinal Bozanić nakon toga se ponovno obratio mladima: „Dragi mladi! Pjevali ste – nikome se neću na zemlji klanjati, samo Bogu – to vam od srca želim i da na svojem životnom putu hodite uz svog životnog prijatelja, a to je Isus.”
Nakon euharistijskog slavlja u pastoralnoj dvorani župe župni vikar vlč. Matej Petrić i predstavnik mladih Mato Fofić predstavili su okupljenima pastoral mladih u župi, a potom su mladi izveli predstavu „Kradljivac”.
Kardinal Bozanić zahvalio je mladima na nastojanjima najavljujući svoj pastoralni pohod župi i ponovni susret.

IZLET MLADIH NAŠE ŽUPE U POSTOJNU I LJUBLJANU

30. svibnja 2015.

U subotu, 30. svibnja, mladi naše župe, zajedno s volonterima koji pomažu djeci pri učenju, uputili su se na jednodnevni izlet u Postojnsku jamu, najveću špilju u Europi. Mladi su se istovremeno educirali, ali i zabavili prošavši 4 km jedinstvenim podzemnim vlakićem po dvoranama i špiljskim tunelima, a 1 km su propješačili. Obilazak je završio u tzv. “koncertnoj dvorani” špilje, u kojoj jeka kasni 6 sekundi, te je iznimno akustična. Mladi su tamo otpjevali poznatu duhovnu skladbu ” Velik si” uz ovacije mnogobrojnih prisutnih turista. Na povratku iz Postojne stali su u slovenskoj prijestolnici Ljubljani, gdje su na poznatom Prešernovom trgu sjeli na druženje i kratko razgledavanje grada. I ovaj izlet bio je prilika da se mladi povežu i zbliže, te podijele neka zajednička iskustva, a na taj ih se način dodatno motivira za daljnji angažman u našoj župi.